Centar za poslovnu edukaciju - Bosna i Hercegovina - Sarajevo - Tuzla - Grafički i web dizajn


 

 

 

 
 •  

   

  Grafički i web dizajn, video produkcija
  znanje za usješno poslovanje

   

  Kreativnost u grafičkom dizajnu je uvijek bila na cijeni, a kreativnost sa dobrim poznavanjem alata za primjenu te kreativnosti garantirano osigurava stalan prihod.  Program obrazovanja ima cilj osposobiti polaznika za korištenje grafičkih aplikacija vezanih uz rastersku obradu slike, vektorsko crtanje i prijelom teksta. Polaznici uče da se uz pomoć računara samostalno bave likovnim uređivanjem knjiga i časopisa, kalendara, promotivnih materijala, posjetnica, plakata, osmišljavanjem vizualnog identiteta (dizajniranjem logotipa, memoranduma, posjetnica i koverti). Također, po završetku programa polaznici su sposobni za samostalno izvođenje prijeloma i pripreme za štampu.

   

  Nakon položenog završnog ispita izdaje se Certifikat o osposobljavanju, odobren od Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta TK.


Osnove Web dizajna i CMS-a

Nauči kreirati i održavati web stranice sa naprednim alatima Adobe Photoshop i CMS (Content Management System) - WordPress i Joomla! Posao web dizajnera je perspektivno zanimanje sa kojim ljudi vrlo brzo pronalaze zaposlenje.

Kurs ima za cilj osposobiti polaznike za samostalno pripremanje, dizajniranje i izradu sadržaja za Web. Od početne ideje, preuzimanja materijala, odabira tehnologija, osmišljavanja funkcionalnosti, priprema slike, korištenje i izbor odgovarajućih web alata za izradu Web stranica kao povezane i smislene cjeline, te publiciranje istih na Web server i njihovo završno testiranje i provjeru. WordPress i Joomla su vodeći alati za kreiranje i održavanje web stranica, od najjednostavnijih do kompleksnih portala.

Ovaj kurs je sastavljen je iz 2 dijela. Prvi časovi posvećeni su upoznavanju sa Adobe Dreamweaver radnim okruženjem, osnovama HTML-a, CSS-a i Photoshop radnog okruženja. Drugi dio obuke čini praktičan rad. Polaznici uz pomoć predavača realizuju svoj prvi web sajt, na osnovu skice i rješenja koje im predavač zada. Svaki polaznik kao domaći zadatak dobija da, kod kuće, uz konsultacije sa predavačem, a na osnovu rađenog gradiva, osmisli i izradi svoj lični web sajt. Po završetku kursa osposobljeni su da samostalno izrađuju i održavaju funkcionalne i kvalitetne web sajtove.

 

Osnove web dizajna kurs namjenjen je:

 • - nezaposlenima i studentima kako bi sa novim znanjem brže pronašli posao;
 • - onima koji žele da se prekvalifikuju za ovo traženo zanimanje;
 • - onima koje žele da rade na inostranim projektima;
 • - freelancerima, koji žele da rade i zarade od kuće;
 • - početnicima u web programiranju i web dizajnu;
 • - zaposlenima u firmama na poslovima održavanja web sajtova.

 

Osnove web dizajna se sastoje iz slijedećih modula:

 • Osnove funkcionisanja interneta
Adobe Photoshop
Osnove planiranja i organizovanja web stranica
 • Osnove HTML-a / CSSa / Adobe Dreamweaver
Osnove CMS-a (Content Management System) WordPress / Joomla

 

 • Predznanje: osnove rada na računaru.
 • Trajanje: 54 časa (3-4 mjeseca nastave). Kliknite za pregled tema kursa
 • U cijenu su uračunati troškovi izdavanja akreditovanog Multicom CPE certifikata.
 • U cijenu je uračunat priručnik za kurs sa primjerima - radnim fajlovima. Kliknite da vidite uzorak priručnika
 • Garancija 100% zadovoljstvo: ako niste zadovoljni znanjem koje ste usvojili tokom kursa, imate pravo da besplatno ponovo pohađate isti kurs sa narednom grupom polaznika.
 • Besplatan profesionalni "PRO mini" web hosting sa domenom u formatu imepolaznika.demo.ba i 3000 MB prostora, na godinu dana za sve polaznike. Sponzor hostinga je CPE partner Leftor web hosting

Napomena: u CPE Sarajevo se na kursu obrađuje WordPress, dok se u CPE Tuzla ​obrađuje Joomla.

 

Cijena: 595 KM.

Cijena sa 20 % popusta: 475 KM (PDV uključen, plaćanje na rate).

 

 

Grafički dizajn - I stepen: Osnovi grafičkog dizajna

Naučite osnove grafičkog dizajna i počnite dizajnirati!
Ako ste kreativni, radoznali i inspiraciju nalazite svuda oko sebe i volite da baratate crtežima, fotografijama, bojama, izgledom slova i teksta i imate oko da sve to dobro uklopite u cjelinu, onda neka kurs grafičkog dizajna bude vaš prvi korak ka uspjehu.

 

Zbog ključne uloge koju imaju u reklamiranju, informisanju javnosti i obaviještavanju, grafički dizajneri mogu odlično da naplate svoju kreativnost. Lako mogu da dobiju posao u zemlji, ali isto tako i posao u inostranstvu.

 

Obuka za grafičkog dizajnera se zasniva na 100% praktičnom radu i vježbama. Osnovu kursa čini analiza praktičnih situacija u sa kojima se grafički dizajneri susreću, kao i rad u najpoznatim grafičkim programima Adobe Photoshop i Adobe Illustrator.

 

Šta ćete moći po završetku kursa grafičkog dizajna?

Nakon završenog kursa grafičkog dizajna bićete kvalifikovani da napravite:

▪ Logotipe, vizit karte, flajere, brošure, memorandume
▪ Brediranje socijalnih mreža
▪ Bilborde, banere
▪ Retuširate fotografije i još puno toga

 

Moći ćete da radite u izdavaštvu, grafičkom studiju, štampanim i elektronskim medijima, štamparijama, da otvorite svoju agenciju, da radite od kuće ili da konkurišete za poslove u inostranstvu. Mijesta za grafičke dizajnere ima u skoro svim granama privrede. Ključni dio ovog kursa se odnosi na rad sa Adobe Photoshop-om koji je neophodan za bilo koju granu dizajna. Pored toga, poznavanje elementernih alata Adobe Ilustratora će vam pomoći da vaše radove obogatite sa zanimljivimom vektorskim ikonama, i drugim ilustracijama.

 

I stepen se sastoji iz slijedećih modula:

 • Principi grafičkog dizajna
 • Adobe Photoshop
 • Adobe Illustrator

 

 • Predznanje: osnove rada na računaru.
 • Trajanje: 55 časova (2 mjeseca nastave).
 • Materijali za učenje:
  • - Korištenje platforme za online učenje preko koje se distribuiraju materijali i ocjenjuju domaće zadaće
  • - Digitalni službeni priručnik proizvođaša softvera na engleskom jeziku
  • - Dodatni materijali u digitalnoj formi namjenjeni vježbama i konkretnim zadacima (uključeno u cijenu)
 • U cijenu su uračunati troškovi izdavanja akreditovanog Multicom CPE certifikata.
 • Garancija 100% zadovoljstvo: ako niste zadovoljni znanjem koje ste usvojili tokom kursa, imate pravo da besplatno ponovo pohađate isti kurs sa narednom grupom polaznika.

 

Cijena: 595 KM.

Cijena sa 20 % popusta: 475 KM (PDV uključen, plaćanje na rate).

 

 

Grafički dizajn - II stepen: Dizajn višestraničnih publikacija

Adobe InDesign je program za dizajn i izradu knjiga, novina, magazina, kataloga i ostalih višestraničnih publikacija. Predstavlja dopunu Illustratoru i Photoshopu tako da ova tri programa obuhvataju sve bitne grane grafičkog dizajna. Obuka će koristiti grafičkim dizajnerima i operaterima grafičke pripreme. Kurs je namjenjen svima koji žele naučiti raditi profesionalnu pripremu za štampu, pripremu multimedijalnih elektronskih prezentacija, kao i onima koji se žele upoznati sa mogućnostima InDesign-a u kreiranju interaktivnih pdf fajlova koji su prikladni za posavljanje na web. S obzirom da predstavlja odličan izbor za prijelom i pripremu teksta, biće izuzetno koristan i urednicima, samostalnim izdavačima, štamparijama i slično. Nakon kursa polaznici će biti u mogućnosti sami izvršiti prelom svih vrsta publikacija koje su namenjene za štampano ili digitalno izdanje. Pored inDesign-a, polaznici će imati priliku upoznati se za mogučnostima Adobe Acrobat Pro  te dodatno doraditi već kreirane pdf fajlove u inDesign-u.

 

II stepen se sastoji iz slijedećih modula:

 • Upoznavanje sa osnovama preloma
 • Adobe InDesign
 • Adobe Acrobat Professional

 

 • Predznanje: osnove rada na računaru.
 • Trajanje: 45 časa (2 mjeseca nastave).
 • Materijali za učenje:
   • - Korištenje platforme za online učenje preko koje se distribuiraju materijali i ocjenjuju domaće zadaće
   • - Digitalni službeni priručnik proizvođača softvera na engleskom jeziku
   • - Dodatni materijali u digitalnoj formi namjenjeni vježbama i konkretnim zadacima (uključeno u cijenu)
 • U cijenu su uračunati troškovi izdavanja akreditovanog Multicom CPE certifikata.
 • Garancija 100% zadovoljstvo: ako niste zadovoljni znanjem koje ste usvojili tokom kursa, imate pravo da besplatno ponovo pohađate isti kurs sa narednom grupom polaznika.

 

Cijena: 535 KM.

Cijena sa 20 % popusta: 425 KM (PDV uključen, plaćanje na rate).


Ovaj kurs je trenutno dostupan samo u CPE Sarajevo.

 

Video produkcija - Adobe After Effects

After Effects je najpopularniji program za izradu specijalnih efekata u video postprodukciji. Generiše izlaz najvišeg kvaliteta u željenoj rezoluciji, tako da je idealan za grafičke dizajnere, animatore i montažere. Možete napraviti komercijalne i muzičke video spotove, složene animacije, banere za Internet, specijalne efekte za film, TV špice, reklame i drugo. Kurs pruža osnovno znanje korištenja ovog softvera kao i teorijske osnove pojmova videa i fotografije. Tokom kursa polaznici će se upoznavati sa osnovama softvera: color korekcija, korištenje efekata, animacije i rad sa materijalom snimljenim na bojnoj pozadini (green screen).

CiljeviNakon 8 nedjelja, polaznici će biti kompletno upoznati sa mogućnostima programa, moći će samostalno da izvedu jednostavne animacije poput tv džinglova, reklama, muzičkih ili video spotova uopšte i biti spremni za sljedeći korak - napredniji kurs iz ovog programa

 

Tokom kursa polaznici će proći kroz:

 • Upoznavanje sa osnovama videa i fotografije. Osnovni pojmovi: kolor teorija za kompoziting (tehnički parametri slike) formati i rezolucije slike. Osnovi Photoshop-a.
 • Upoznavanje sa interfejsom softvera After Effects.
Manipulacija maski, lejera, generatora slike, teksta. Osnove animacije unutar AE.
Lejeri unutar After Effects-a. Korišćenje Photoshop lejera i 3D lejeri.
Korištenje vektorskih elemenata unutar After Effects-a. Rad sa materijalom iz Adobe Illustratora.
3D okruženje u After Effects-u.
Filteri i efekti.
Kolor korekcija, osnovi pojmovi, osnovni alati.
Kolor korekcija – Plugins
Efekti -Trapcode suite
Keying
Tracking
Korištenje puppet alatke u After Effects-u.
Rotoskopija

 

 • Predznanje: osnove grafičkog dizajna.
 • Trajanje: 50 časa (2 mjeseca nastave).
 • Literatura: Adobe After Effects CS4. Učionica u knjizi+DVD 406 str - originalna knjiga koju polaznici zdražavaju (uključena u cijenu).
 • U cijenu su uračunati troškovi izdavanja akreditovanog Multicom CPE certifikata. Certifikat se izdaje poslije uspješno položenog odgovarajućeg testa.
 • Garancija 100% zadovoljstvo: ako niste zadovoljni znanjem koje ste usvojili tokom kursa, imate pravo da besplatno ponovo pohađate isti kurs sa narednom grupom polaznika.
 • Ovaj kurs je trenutno dostupan samo u CPE Sarajevo

 

Cijena: 495 KM.

Cijena sa 20 % popusta: 395 KM (PDV uključen, plaćanje na rate).


Ovaj kurs je trenutno dostupan samo u CPE Sarajevo